måndag 6 oktober 2014

Equitation. Ryttaren under mikroskopet.

När man talar om equitation kan det vara fråga om Saddle Seat Equitation, Western Equitation eller Dressage Seat Equitation eller som i det här fallet, Hunt Seat Equitation, för att vara exakt. 

Den svenska översättningen till equitation är ju 'ridkonst' och det reflekterar hur bedömningen på en tävling grundar sig på. Jag fortsätter att använda det engelska ordet.

I hunterklasserna var det hästen som bedömdes, men eftersom det är ett samspel mellan häst och ryttare så naturligtvis blir ju ryttaren bedömd också, även om det är indirekt. I equitationklasserna är det ryttaren som bedöms och då också indirekt hästen. 

Domaren vill se en perfekt, balanserad sits i alla gångarter, över hindren och mellan hindren. Ryttaren bör göra ett, i allmänhet, gott intryck - vara välklädd med en perfekt utstyrd häst.
Banorna ska som i hunterklasserna ridas i ett jämnt tempo med perfekt avstånd framför hindren och med smidiga galoppbyten på rätt ställen. Skillnaden är att banorna kan vara lite mer komplicerade med snävare svängar, smalare hinder och kanske längre anridning mot hindret. Allt för att testa ryttarens kunnande och anpassningsförmåga. Ibland kan domaren bestämma att ett hinder ska travas och kanske slänga in en halt i slutet av banan. 

Dottern föredrar equitation, hon tycker om den lite mer utmanande hoppningen med svårare banor. Milla passar bättre i equitationklasserna eftersom hon inte är en typisk hunter häst. Frågar du Milla själv så framgår det snabbt att hon passar bäst ute i skogen.

Att tävla i de här två typerna av hunt seat är en konst i sig har jag förstått. Det gäller att lära sig, och förhoppningsvis ha en känsla för, hur man visar upp sin häst (hunter) eller sig själv (equitation) bäst. 
I förhållande till var domaren sitter kan man räkna ut att det går att smita in extra stark skänkel i det hörnet eller ge hästen en snabb klapp på halsen i det andra hörnet dit domaren inte kan se. 
Domaren kan ju omöjligtvis inte se alla ekipagen hela tiden samtidigt. Ibland kan det vara upp till 15-20 hästar på banan samtidigt i en flat class. Så ibland har man turen på sin sida, då kan en urusel galoppfattning gå osedd förbi. Eller inte....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar