söndag 15 februari 2015

Ett besök i Harveys paradis.


Fördelen med att vara ponnymamma i New York är att när det drar ihop sig till februarilov, då är det relativt enkelt att förflytta sig till varma Florida. Alltså, det kunde vara
enkelt.
De flesta människor med någorlunda sunt förnuft ser till att boka flygbiljetter i god tid för att kunna avnjuta tre timmar på flyget ner till Floridas lockande värme och enorma mängder med hästar. 
Men inte vi. Nejdå, vi lastar bilen med hund, ungar, sadel och massor med godis för att sedan styra söderut. Tjugofyra timmar senare, inklusive matpauser, var vi framme i Davie, strax väster om Fort Lauderdale. Det är inget jag planerar att göra igen, om man säger så.

Anledningen till att vi är här, förutom den mest självklara: plus tjugo jämfört med minus femton, är att vi ville hälsa på Harvey, träffa kompisar och spendera tid i Wellington. 
"Wellieworld" som Wellington kallas, är hästvärldens mesta vinterdestination. ALLA är där.

Dottern ska få rida hos en av vår tränares vänner, Wendy, som naturligtvis spenderar vintersäsongen i Wellington. Hon kommer att få hjälpa till med träning och ridning av Wendys hästar som ska visas för hugade spekulanter. Beroende på vilka hästar hon har inne just den här veckan gör att det är möjligt att Dottern får en dröm att gå i uppfyllelse, nämligen att tävla på WEF (Winter Equestrian Festival) i Wellington.

Igår hälsade vi på Harvey. Vår fina ponny Harvey, som inte är vår något mer. Nervösa, oroliga Harvey som fick ett nytt hem hos våra vänner här i Davie. Ponnyn som inte kunde förmå sig att göra sitt jobb, vilket var att hoppa, blir nu tränad enligt Pat Parellis principer.
Tillsammans igen!

Terri, en Parelli tränare som nått den tredje nivån, visade oss hur hon jobbar med Harvey och sedan med sin egen häst. Terri lär Harvey grunderna och sedan ska lilla Olivia, som är Harveys nya flicka, lära sig tillsammans med honom! 
Jag vet väldigt lite om Parelli, bara att det är Natural Horsemanship som bygger på både hästens och människans  kroppspråk, så det var väldigt intressant att se och höra vad Terri förklarade. 
Nu i början handlar det om att bygga upp Harveys självförtroende och att lära honom "De sju lekarna". Han har lätt för att lära sig och är nyfiken. Nyfikenheten gör att han är intresserad av att lösa gåtor. 
Vad jag fick ut av min intensiva men alltför korta introduktion till Parelli var att hästarna ska lära sig att lösa gåtor. 
Frågan hästen ställer sig är: vad vill människan i andra änden av grimskaftet att jag ska göra? 
Ju fler gåtor hästen löser i stigande svårighetsgrad bygger också självförtroendet.
Oerhört spännande! Om jag ändå hade ytterligare tolv timmar till förfogande varje dag, då hade jag också gett mig på att lära mig den här träningsformen.

Harvey förstod att Terri ville att han skulle nosa på en orange kon och sedan röra en blå plastplatta med hoven. Vi valde vänster hov. Och vänster hov blev det!


Sedan visade hon hur hon arbetade med sitt sto Teyha. Teyha är ett väldigt dominant sto som växte upp utan sin mamma eller andra hästar som kunde lära henne att veta hut. Hon hade blivit farlig för sina ägare och de bad Terri om hjälp. Det var sista chansen innan de var tvungna att ta bort stoet. 


Nu bor Harvey i ett öppet stall. Istället för att stå i en fyra gånger fyra meter stor box är hans box fyra gånger femton meter, utan vägg utåt. Det är Florida trots allt. Han har tillgång till hö dygnet runt, i ett väldigt finmaskigt hö nät. 

Tänk att få se vår hopplösa ponny i en sådan här dröm situation!!! Det var värt varje plågsam minut i bilen hit.

Idag är det dags för Wellington. Dottern ska introduceras till hennes Florida tränare, vi ska träffa kompisar och inleda några intensiva dagar i Wellington. 
Förhoppningsvis kommer vi att hinna till stranden också.... Det är ju Florida trots allt.


  

2 kommentarer:

  1. Roligt att läsa om er passion!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Katta, det är nog passionen som gör det roligt att läsa, vad det än handlar om!

      Radera